...Bahagia Bersama...

Bagaia Bersama

Monday, March 21, 2011

112 Tomahawk

Kapal perang dan kapal selam Amerika dan British melancarkan fasa pertama serangan peluru berpandu ke atas pertahanan udara Libya dan pegawai pertahanan Amerika berkata, serangan itu dipercayai mengakibatkan kerosakan besar. Dalam serangan tersebut, 112 peluru berpandu Tomahawk dilancarkan ke atas lebih 20 sasaran di pantai untuk membuka laluan kepada pasukan udara bersekutu bertindak melumpuhkan pertahanan udara Libya, lapor AP.

Para pegawai pertahanan Amerika berkata adalah terlalu awal untuk menilai kesan serangan tersebut, tetapi berasaskan kepada ketepatan sasaran peluru yang dilancarkan, mereka merasakan ia mengakibatkan kerosakan teruk ke atas pertahanan udara Libya. Pegawai berkenaan tidak mahu disebut namanya kerana misi serangan tersebut masih berterusan. Ketika mengumumkan misi serangan tersebut ketika melawat Brazil, Presiden Barack Obama berkata beliau keberatan mengambil langkah ketenteraan tetapi yakin ianya perlu untuk menyelamatkan nyawa orang awam. Obama mengulangi bahawa beliau tidak akan menghantar tentera Amerika memasuki Libya.
NONE"Kami tidak boleh melihat sahaja apabila seorang pemimpin yang zalim memberitahu rakyatnya bahawa tidak akan ada belas kasihan ke atas mereka," katanya di Brasilia. Setakat ini, Amerika dilihat menghadkan peranannya dalam campurtangan di Libya, dengan fokus pertamanya untuk melumpuhkan pertahanan udara Libya, dan kemudian menyerahkan kepada negara-negara Eropah dan mungkin negara-negara Arab untuk menguatkuasakan zon larangan terbang di atas ruang udara negara Afrika Utara. Naib Panglima William E. Gortney memberitahu wartawan bahawa serangan peluru berpandu itu adalah permulaan kempen yang dikenali sebagai 'Operation Odyssey Dawn'. Katanya, matlamatnya ialah untuk menghalang tentera Muammar Gadhafi daripada melakukan lebih banyak keganasan ke atas orang awam - terutama di dalam dan di sekitar kubu pemberontak di Benghazi -- dan melumpuhkan keupayaan ketenteraan Libya untuk mencabar zon larangan terbang.

NONESementara itu, Wartawan AFP pula melaporkan, bom digugurkan awal pagi ini berhampiran Bab al-Aziziyah, ibu pejabat Gaddafi di Tripoli, dan mencetuskan kemarahannya, yang berkata Mediterranean kini telah menjadi 'medan perang'. Televisyen Libya sebelum itu melaporkan bahawa ratusan rakyat telah berkumpul untuk membentuk perisai manusia di Bab al-Aziziyah dan di lapangan terbang antarabangsa ibunegara itu.-AFP

4 comments:

hrusli61 said...

Ya Allah selamatkanlah umat Islam di negara mereka.

Semoga Kau hancurkan kafir dan munafik yang bermaharajalela.

Sham said...

aku tak paham betul amerika ni...! apa kes diorang ni suka campur hal negara orang ni...?

Omaq oTai said...

JH, byk yg perlu kita fikir dan pertimbangkan. Doa adalah usaha terbaik,, Moga ia benar2 menjadi senjata kepada sahabat2 kita d luar sana..

Omaq oTai said...

sham,
Amerika negara besar,, Satu hari kita juga akan menjadi negara besar di mana semua negara menjadikan negara kita sebagai rujukan dalam aspek Islam dan semua aspek berkaitan sebagaimana Amerika sekarang ni. Berani sahut cabaran??